יוגה היא שיטת תרגול אשר מעבר להיותה שיטה פילוסופית רוחנית, השואפת לאחדות בין הגוף, הנפש והתודעה, מהווה גם גישה טיפולית יעילה במיוחד לאנשים הסובלים מכאבי גב. תרגול יוגה משלב תנועה, מתיחה והרפיה באופן המותאם לצרכים אינדיבידואליים של כל מתאמן, ומספקת יתרונות מרובים למערכת השלד והשרירים.
חיזוק שרירי הליבה והגב
יוגה מציעה טכניקות לתרגול תנוחות המחזקות באופן ספציפי את שרירי הליבה והשלד. שרירים אלו, הם השרירים המייצבים את הגוף, מהווים את המסגרת התומכת של עמוד השדרה והם חיוניים לשמירה על יציבה נכונה, וגמישות המפרקים. כאשר שרירי הליבה חלשים, העומס על המפרקים גדל, עמוד השדרה נושא עומס רב יותר, מה שעשוי לגרום לכאבים ולאי-נוחות. תרגילים כמו הפלאנק ותנוחת הסירה מפעילים את שרירי הבטן העמוקים, את זוקפי הגו והשרירים התומכים באגן כולל שרירי הישבן, מה שמוביל לתמיכה טובה יותר בעמוד השדרה ולהפחתה בעומס המופעל עליו. עם הזמן, חיזוק שרירים אלו מסייע לגוף לשמור על יציבה נכונה באופן טבעי יותר, מה שמפחית משמעותית את הסיכון לכאבי גב חוזרים, ולבעיות נוספות בעמוד השדרה.
שיפור הגמישות והתנועתיות
אחת הסיבות העיקריות לכאבי גב היא טווח תנועה מוגבל בחוליות ובשרירים העוטפים את עמוד השדרה והשלד. בתרגול יוגה ישנו דגש על התארכות ומתיחה הדרגתית של השרירים, על מנת להביא לשיפור באורך השריר לאורך זמן, וכך להגדיל את גמישות המפרקים, והורדת עומסים שבסופו של דבר יתרמו להפחתת כאבים. תנוחות ביוגה כגון כלב מביט מטה, מחרשה ומתיחת היונה מתמקדות במתיחת שרירי זוקפי הגב התחתון, הירך האחורית והשרירי האגן, אזורים שנוטים להתקצר במיוחד באורח החיים ביושבני המודרני, ולגרום לכאבי גב. כי שיפור הגמישות באזורים אלה תורם רבות להורדת עומס מהדיסקים הנמצאים בין ובכך משחררים עומס מחוט השדרה כולו. כאשר הגוף נע בצורה חופשית יותר, ישנה הפחתה משמעותית בכאב ושיפור בתפקודים הפונקציונאליים במהלך היומיום.
איזון והארכת עמוד השדרה
אימון ותרגול יוגה מדוייק , שם דגש על התארכות של עמוד השדרה, מה שמסייע לשפר דפוס יציבה לקויים, בין אם הם מולדים ובין אם נוצרו במהלך החיים כתוצאה מאורח חייו של המתרגל, שעלולים לגרום לכאבי גב. במהלך תרגול יוגה, ההנחייה אל המתרגל תהיה תמיד להאריך את עמוד השדרה, להרחיק בין קודקוד לעצם זנב, ולשמור על עורף ארוך בכדי להשיג מרווח אופטימאלי בין החוליות. כאשר ישנה התארכות של עמוד השדרה, העומס בין החוליות מתחלק באופן מאוזן יותר לאורך עמוד השדרה, במקום להיות מרוכז בנקודות מסוימות, בדרך כלל באיזורים החלשים יותר מבחינת חוזק השרירים. בנוסף, תרגול היוגה משפר גם את תודעת התנועה של המתרגל, ומסייעת לשיפור המודעות לאופן בו הוא מתנהל במהלך היומיום, וזיהוי ליקויי יציבה אשר יכולים לגרום לעומס וכאבי גב. עבודה ממושכת על שיפור היציבה והתארכות עמוד השדרה, כולל חיזוק זוקפי הגב כתוצאה מכך, מפחיתים את השחיקה של הדיסקים והחוליות, מה שעשוי להפחית כאב ולמנוע בעיות עתידיות.
הפחתת מתח ודלקת
לחץ ומתח רגשי הינם גורמים נוספים העשויים לתרום באופן משמעותי לכאבי גב. משמעותיים התורמים. מתח גורם להתכווצות וקיצור שרירים, במיוחד באזור הצוואר והכתפיים, מה שמשפיע ישירות גם על החוליות התחתונות של עמוד השדרה. טכניקות נשימה ומדיטציה המשולבות בתרגול יוגה, מסייעות להרפייה ומשמשות כמפחיתות רמות לחץ ושחרור מתח שרירי. בנוסף, תרגול יוגה באופן קבוע וכחלק מאורח החיים מפחית סממנים דלקתיים בגוף מחד, ומאידך אף מסייע לשחרור נוגדי דלקת, מה שעשוי להקל על כאבי גב הקשורים לדלקות. הפחתת רמת הדלקת בגוף תורמת, לריפוי ממושך של הרקמות הפגועות בגוף מעבר להקלה המיידית בעוצמת הכאב. העקרון המדיטטיבי של היוגה אף משפר את יכולת ההתמודדות של המתרגל עם עוצמת הכאב, ועשוי לשנות את תפיסת הכאב ובכך ולשפר את איכות החיים.
שיפור זרימת הדם והחמצן לרקמות
תנוחות היוגה והמעברים בין התנוחות מגבירות את זרימת הדם בגוף, כולל לאזורים הפגועים בגב. זרימת דם איכותית יותר מזרימה חמצן לרקמות ולשרירים, בצורה מיטבית יותר, כולל נוגדי דלקת כאמור, כמו גם הגברה של מערכת הלימפה מה שמזרז את תהליך הריפוי ומפחית כאב. תנוחות הפוכות, כגון עמידות ראש ועמידות כתפיים, משנות את השפעת כוח הכבידה על עמוד השדרה ומאפשרות למפרקים להתרחב ולדיסקים לספוג נוזלים, מה שעשוי להקל על לחץ בעצבים ולהפחית כאב. בנוסף, תרגול יוגה קבוע וממושך, ישפר את המודעות לנשימה, שלעצמו יגביר את החמצון של רקמות הגוף, ויתרום לתחושת רווחה כללית ולהפחתת תחושות כאב.
לסיכום, יוגה מציעה גישה הוליסטית כוללנית לטיפול בכאבי גב, תוך שימת דגש על כל עקרנות התרגול הכוללים בין היתר, תנועה, נשימה, מודעות ומדיטציה, המתמקדת לא רק בסימפטומים אלא גם בסיבות הגורמות לתחושת הכאב. חשוב לציין כי תרגול יוגה צצריך להתבצע בנוכחות ובהדרכת מדריך מוסמך שאתם סומכים על המקצועיות שלו, במיוחד לאנשים הסובלים מכאבי גב, וכי שיפור משמעותי דורש תרגול עקבי וממושך. כמו כן, מומלץ להתייעץ עם רופא לפני התחלת תרגול יוגה, על מנת לקבל אישור רפואי ולקבל התוויות נגד מנחים ספציפיים אם ישנם כאלה, במיוחד למי שסובל מבעיות גב כרוניות או חמורות, ולו פתולוגיות ואבחנות רפואיות, וכן לשתף את מדריך היוגה בהמלצות הרופא, באם יש כאלו.